Tester

Din tränare meddelar när det är dags för test. Till testet skall åkaren ta med sitt testkort (testkort är en värdehandling) och bevis på att tävlingslicensen är betald om den inte är överförd till Idrottonline. Detta är något ansvarig tränare tar med sig sen en tid tillbaka för att inget ska glömmas. Teskorten förvaras hos tränarna.
Man betalar för varje enskilt test. Ta med jämna kontanter. Många klubbar använder även swish idag. Information om vad som gäller hittar man i inbjudan till respektive test. Är det hemmatest så faktureras testavgiften efteråt.

Vad gäller tävlingslicens/åkarlicens – klubben skickar en faktura samt mer information när det blir dags för test första gången. När man sedan blir tävlingsåkare läggs tävlingslicensen på höstterminsavgiften. Licensen gäller från 1 september till 31 augusti följande år. 
Mer information om tävlingslicens/åkarlicens 

Allmänna råd inför test:
– Kom i god tid, det är ofta många som ska testa, tidsschemat ändras ofta.
– Anmäl dig till testarrangören så fort du kommer till arenan, lämna in ditt testkort och kopia av licens, betala med så jämna pengar som möjligt.
– Gör en bra uppvärmning innan isen.
– Ha dräkt och uppsatt hår så domarna kan se rörelser och hållning.
– Gör en bra uppvärmning på isen, domarna kikar ofta även på åkarna som värmer upp.

Allmän info om test
De som är aktiva och tävlar i konståkning klassificeras utifrån ett nationellt testsystem, framtaget av Svenska Konståkningsförbundet. Man testas i basic- och fritest samt ett tävlingstest. Dessa tester ligger till grund för nivåindelning i tävlingar för att åkarna ska vara på så jämn nivå som möjligt. När testerna görs bedöms åkaren av två domare, med undantag från fri 5 & 6 då det är tre domare.

Under testet ska alla föräldrar ta plats på läktaren där de kan se på testet och invänta sitt barn efter avslutat test. Vi respekterar alltid domarnas beslut och man beter sig sportsligt oavsett resultat, detta gäller alla inblandade även föräldrar och supportrar. Vi följer svenska konståkningsförbundets uppförandekod som du kan läsa om här.

Vill du läsa mer om svenska konståkningsförbundets testsystem kan du göra det här.